Kontakta oss

Här finns vi:
Orhemsvägen 135
128 65 Sköndal

Torpet i Orhem ligger mitt i naturen, men är lättillgängligt från stan. Buss 180 mot Orhem från Kärrtorp via Skarpnäck har sin ändhållplats precis vid vår entré. Från Skarpnäck och Sköndal är det cirka tre kilometers buss-, cykel-, bil- eller promenadväg.

Vi bakar allt kaffebröd själva på recept som har gått i arv från tidigare torpare. På menyn finns också våfflor, både med matiga röror och med sylt och grädde, grillade mackor, korv med bröd och olika lunchrätter. Kaffet är rättvisemärkt, juicen och cidern är ekologisk, vi har vegetariska och veganska alternativ och ett litet glutenfritt utbud.

Det finns hängmattor för dem som vill vila ut, leksaker och pennor för den lek- och ritsugna, en läshylla för bokslukarna och en liten hundbar för törstiga fyrbenta vänner.

Ett stenkast bort kan du bada i sjöarna Drevviken och Flaten, ta en promenad i naturreservatet, besöka kollektivhuset Gebers (som tidigare har varit både konvalecenthem och flyktingförläggning), beundra de pittoreska stugorna och odlingslotterna i koloniområdet eller göra en utflykt till Ekuddden och hästarna som bor där.

Första kända omnämnandet av platsen Orhem är från år 1409, och syftade då på ett torp som man tror låg där Orhems gård ligger idag, ett stenkast från det vi idag kallar Torpet. Här har det serverats kaffe med tilltugg mycket, mycket länge. Många av de äldre gästerna som kommer till oss i dag har varit fikagäster sedan de var små eller unga, då i sällskap med sina mor- eller farföräldrar. Nu kommer de med sina egna barnbarn.

Vilka historier de kan berätta! Om kånkandet på vatten i tunnor och dunkar innan vattenledningar drogs och hur vattnet fick värmas i stora kokkärl – kannorna står fortfarande kvar på hyllorna i köket – för att kunna användas till disk och städning. Om den gamla damen som brukade servera kaffe i kannor genom kioskluckan, och hennes goda bullar, och att hon sov bakom serveringen när hon blev trött av slitet och släpet.

Har du minnen från Torpet och Orhem som du vill dela med dig av? Gör det på vår Facebooksida: facebook.com/torpetiorhem.

Välkommen till oss!